vrijdag 25 april 2008

Little Earthquakes

"Die wijsheidstand, die moet eruit", kregen we van de tandarts in Huehue te horen bj het begin van onze vakantie. En alsof dat nog niet erg genoeg was, volgde daarna: "En ik kan dat niet doen, dat moet in de hoofdstad gebeuren." Een oud, slapend probleem was plots weer wakker geworden: Stevens wijsheidstand lag plat en had beslist om tegen de andere tanden te duwen. Om onze pret toch niet te laten bederven gingen we eerst drie daagjes op vakantie.
We begonnen met een bezoekje aan Zaculeu, de Maya-ruines in de buurt van Huehuetenango. Deze werden in de jaren `40 door de United Fruit Company gerestaureerd. Waarschijnlijk kennen ze bij UFC wel iets van fruit telen, maar van restaureren hebben ze duidelijk geen kaas gegeten. Het hele boeltje cementeren getuigt immers niet van veel inzicht.
Daarna zetten we koers richting Quetzaltenango, beter bekend als Xela. We bezochten er oa Parque Centro America en het nabijgelegen Museo De Historia Natural. Het was een bont allegaartje, de naam museum amper waardig, maar toch met twee hoogtepunten: Een opgezette achtpotige geit en een Siamees tweelingsvarken!
Niet alleen Esteban had aan Veerle`s verjaardag gedacht, ook Moeder Aarde bracht haar gelukwensen over. Toen we doorhadden dat niet de ander met het bed aan het schudden was, beseften we dat het een aardbeving was. Een gebeurtenis die 1 dag later nog eens dunnetjes werd overgedaan.
Wat de gevolgen van een ander natuurfenomeen kunnen zijn, zagen we in El Palmar Viejo. Gigantische modderstromen, veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting, verwoestten in de jaren `90 het volledige dorp waardoor het door de overheid werd ontruimd. Wat overblijft is een gigantische ravijn en restanten van huisjes die op de rand van de afgrond staan. De wreedheid en de schoonheid van de natuur zaten hier in 1 beeld verpakt. Dit zullen jullie wel zien op onze fotopagina.
En toen was het al tijd om te vertrekken naar de hoofdstad, alwaar we bij de Zusters konden overnachten. Mede dankij hun goede zorgen, zowel voor als na de heelkundige ingreep, was deze serene omgeving de perfecte uitvalsbasis.
Na een tweedaagse autorit, met overnachting bij Oscar in Huehue, zijn we dan terug aangekomen in Yalanhuitz, waar het ondertussen weer heel wat beter gaat met Baltazar en met onze plantjes.

Perla y Esteban

Geen opmerkingen: