vrijdag 2 januari 2009

Jingle Bells

Ho ho hoow,

We brengen jullie langs deze weg geen pakjes, maar wel onze persoonlijke top 15 van onze belevenissen in Nicaragua!

15) Esteli: Onze laatste bestemming in Nicaragua viel ons een beetje tegen. De stad had minder te bieden dan we verwacht hadden en vanwege Kerstmis was er veel gesloten. Bovendien bereikte het aantal Jingle Bells (in allerlei versies) per dag z´n hoogtepunt. Op alle hoeken en pleintjes dreunde het door de boxen. En de vele kerstmannen, zij bleven vrolijk! Doch, het was niet allemaal negatief in Esteli. Ons kerstdiner in Casa Vecchia en onze uitstap naar de waterval 'Salto Estanzuela' waren twee lichtpunten.
14) Catarina: Vanuit Masaya maakten we een uitstap naar Catarina, één van de 'Pueblos Blancos' waar volgens onze reisgids witte huisjes met kleurrijk geschilderde voordeuren zouden staan. Deze hebben we niet gevonden, maar vanop de plaatselijke 'mirador' (uitkijkpunt) hadden we wel een prachtig uitzicht over Laguna de Apoyo, Volcán Mombacho en Granada waarover later meer.
13) Masaya: Vanuit dit stadje met z´n artisanale markt maakten we diverse uitstapjes, zie nr 3,12 en 14.
12) San Juan de Oriente: Dit dorpje staat in Nicaragua bekend om zijn aardewerk. Zowat in heel het dorp kan je werken van de lokale ambachtslui gemaakt zien worden én kopen. En ook export kennen ze hier: niet-gesigneerde potten gaan naar Costa Rica, alwaar er vakkundig Costa Rica in gegraveerd wordt en ze ook daar als plaatselijke artisania verkocht worden!
11) San Juan Del Sur: Het zuidelijkste punt van onze trip had voor ons zon, zee en strand in petto. Samen met het Antwerpse koppel Tom en Annemie gingen we naar de stranden Maderas en Majagual. In dit surfersparadijs kregen we sterk de indruk dat surfen vooral draait rond het hébben van een plank én van de juiste look! Er werd vooral geparadeerd en gedobberd en dus besloten Tom en Steven om eventjes een plank te lenen. Al ging het met veel vallen en slechts een beetje opstaan, ze waren prompt de actiefste surfers in de baai.
10) Laguna de Apoyo: Op aanraden van een Zwitsers koppel zijn we ook naar dit meer gegaan, waarover we eerder een prachtig uitzicht hadden. Op de oever was het heerlijk relaxen, lezen,..., in het meer was het aangenaam zwemmen en in het Biologisch Station, ook wel Spaanse school, waar we verbleven konden we een spelletje spelen, lekker koken,... Helaas werden onze buren het slachtoffer van een diefstal op hun kamer en het hadden evengoed wij kunnen zijn! En zeggen dat wij op voorhand al een slecht gevoel hadden bij deze zogezegde hotelgast!
9) Las Peñitas: Niet zo heel ver van Leon ligt dit dorpje aan de rand van de Stille Oceaan. De perfecte plaats om een dagje te relaxen, want het traject bed-terras-strand-zee bedroeg amper 30 meter. Ook hier amuseerden we ons nog eens met een bodyboard en aten we hele lekkere vis!
8) Volcán Mombacho: Deze vulkaan was voor ons het decor van een tweedaagse. Per jeep ging het langs koffieplantages bergopwaarts tot in het nationaal park met z´n eco-herberg dat bijna op de top ligt. ´s Middags deden we een 4 uur durende wandeling op Mombacho´s flanken en hadden we prachtige uitzichten op Isla de Ometepe, Las Isletas, Granada, Laguna de Apoyo,... Na een sobere maaltijd stond er nog een nachtwandeling op het programma. Tijdens deze tocht zochten we samen met onze gids naar allerlei beestjes die hier hun thuis hebben: o.a. een uil, enkele slapende vogeltjes, sprinkhanen en salamanders hebben we gespot, maar de roodoogkikker was in geen velden of wegen te bespeuren.
7) Matagalpa: Dit stadje ligt in dezelfde regio als Esteli en heeft evenveel (of weinig) te bieden als laatstgenoemde, maar staat veel hoger in onze rangschikking omdat we er twee zeer mooie wandelingen hebben gemaakt. De oorlogsroute van 1978 leidde ons de bergen in, naar het schuilgebied van de gevluchtte revolutionairen. We passeerden o.a. een grote, mooi onderhouden plantage en beklommen de ´Cerro de buena vista´. Tijdens de tweede wandeling (oorlogsroute 1979) volgden we een stuk het traject van de vluchtende Guardía Nacional (= Nationale wacht). Zij moesten het op een loopje zetten toen het de guerillas uiteindelijk toch gelukt was om de stad in handen te krijgen. Afsluiter van deze wandeling was het prachtig uitzicht dat we over de stad hadden vanop ´Cerro El Calvario´.
Ook het vermelden waard is ons veilig hotelletje. De bewaker hield de deur altijd netjes gesloten. Helaas wachtte hij niet op de aflossing van de wacht en dus konden wij 1 keer niet in en 2 keer niet uit ons hotel!!
6) Isla de Ometepe: Watervallen van San Ramón: In het Lago de Nicaragua ligt het eiland Ometepe dat gevormd wordt door de vulkanen Concepcion en Maderas. Via het dorpje San Ramón wandelden we de Maderas een stukje op tot aan de goed verborgen watervallen. Tijdens deze tocht werden we meermaals begroet door apen die boven onze hoofden in de bomen slingerden. Kortom weeral een prachtig stukje natuur.
5) Granada: Aan de oevers van het Lago de Nicaragua ligt deze mooie koloniale stad. Dat uit zich in de eerste plaats via de typische gevels, straatstenen, vele katholieke kerken en een klooster. In dit prachtig gerestaureerde Convento de San Francisco kwamen we meer te weten over de geschiedenis van Nicaragua en in het bijzonder die van Granada. Tijdens ons bezoek aan de Iglesia La Merced mochten we de klokkentoren beklimmen. Van hieruit hadden we o.a. een uitzicht over de gele kathedraal, gelegen aan het centraal park met z´n vele mangobomen. Vlakbij, aan de Plaza de la Independencia, liggen het bisschoppelijk paleis en La Casa de Los Leones. In dit statige gebouw met z´n mooie toegangspoort zijn tegenwoordig expositieruimten, de muziek- en kunstacademie en een concertzaal gehuisvest. Verder bezochten we nog een archeologisch museum in een prachtig koloniaal gebouw met binnentuin en het niet meer gebruikte treinstation. Beiden verdienen volgens ons wel een vermelding in de reisgids.
4) Isla de Ometepe: Vulkaan Maderas: Samen met o.a. Tom en Annemie (het Antwerpse koppel dat we in San Juan Del Sur hadden leren kennen) beklommen we deze vulkaan. Zoals wel vaker zat de vulkaan met z´n hoofd in de wolken, maar vandaag kwam er nog eens regen bovenop. Daardoor konden we niet genieten van een mooi uitzicht over het kratermeer, werden de paadjes modderpoelen of -stromen en kwamen we na een tocht van 9 uur als verzopen waterkiekens terug beneden aan. En dit niet in groep, want die was tijdens de afdaling volledig gesplitst waardoor slechts 1 meisje met de gids via de juiste weg terug aankwam. Het klinkt misschien allemaal niet zo positief, maar de beklimming van de Maderas staat op nr 4 omdat hij voor lang in ons geheugen gegrift zal staan.
3) Volcán Masaya: Van een heel andere orde was deze vulkaan. De beklimming was niet lang, noch steil en verliep langs een geasfalteerde weg, maar bovenaan werden we wel beloond met een adembenemend zicht in een rokende en stinkende krater. Vervolgens wandelden we rond een tweede krater en genoten nog eens van het idee om op het dak van de wereld te zitten!
2) Leon: Onze eerste stopplaats in Nicaragua was meteen een topper! We sliepen er in een door een Belgisch koppel uitgebaatte Hostal ´ViaVia´ dat is ondergebracht in een groot koloniaal pand. Zowel over het café, het restaurant met Belgische schotels en de herberg waren we zeer enthousiast. Ook deze koloniale stad heeft alle typisch kenmerken, maar wat ze extra heeft t.o.v. Granada is het prachtige Museum ´Fundacion Ortiz´. Dit is één van de mooiste musea die we in Centraal-Amerika bezocht hebben. In de twee statige hoekpanden bevinden zich grote collecties oude en moderne schilderijen, hedendaagse kunst en keramische potten. Een aangename afwisseling tussen vulkaanbeklimmingen, wandeltochten, mayaruïnes, stranden, meren, watervallen,...
In het restaurant Cocinarte beleefden we een culinair hoogte- en laagtepunt. Na een overheerlijke vegetarische maaltijd viel ons oog op het fotootje van een perfecte Irish Coffee in de menukaart. Omdat dit één van de dingen is waarover wij sinds ons vertrek uit België veelvuldig dagdromen, aarzelden we niet om dit te bestellen. Helaas pindakaas, we kregen een koffie met melk, met een scheut whisky en een rietje erin!!
1) Isla de Ometepe + Finca El Zopilote: Jullie lazen er al over in de nummers 4 en 6 en we komen er nog eens op terug. De rust, de prachtige natuur, de uitstapjes, onze verblijfplaats en het contact met andere reizigers waren één voor één hoogtepunten. We verbleven er op de organische ´Finca El Zopilote´ uitgebaat door een Italiaanse vader en zoon, waar we genoten van huisgemaakte pizzas, brood, koffielikeur, choco, confituur,... in een groene setting met openluchtdouches, organische toiletten, hangmatten en -stoelen, hutjes, een tarantula, petrogliefen,... Dit alles maakte dat we onszelf na 5 dagen hebben moeten verplichten om El Zopilote en het eiland te verlaten.
Op tweede Kerstdag wisselden we Nicaragua in voor Honduras waarover jullie heel binnenkort meer zullen te horen krijgen.
Verder wensen we jullie allemaal het allerbeste voor 2009!!

Perla y Esteban

1 opmerking:

Zjef zei

eilanden zijn altijd magisch!

ook schone foto's van jullie rondreis, had meer verval en lelijkheid verwacht.

genier er nog efkes van!!!